XP-Pen Artist 22E Pro digitális rajztábla, digitalizáló tábla

Szerző: | 2020 jún 8. | Egyéb

Az XP-Pen Artist 22E Pro egy 22″-os, igen impozáns méretű digitális rajztábla, vagy digitalizáló tábla, grafikus tábla, vagy nem is tudom mi a pontos megnevezése ezeknek az eszközöknek, legalábbis a magyar interneten több megnevezéssel is keringenek ezek a termékek, míg az angol nyelvben egyszerűen graphic display néven emlegetik. Mindegy, ne ezen mélázzunk el a következő fél percben, hanem nézzük inkább, mit is tud az XP-Pen Artist 22E Pro digitális rajztábla!

XP-Pen Artist 22E Pro digitális rajztábla, digitalizáló tábla

XP-Pen Artist 22E Pro digitális rajztábla / digitalizáló tábla műszaki adatai:

Méretek (sz x m x m):567 x 326 x 30 mmPontosság:0,25 mm
Képernyő felbontás:1920×1080, 60 HzÉrzékelési magasság:max. 15 mm
Válaszidő:14 ms
Színmélység:16,7 MCsatlakozók:
Kontrasztarány:1000:1USB 1.1 port
Betekintési szög:178 fokHDMI port
Nyomásérzékenység:8192VGA port
Érintési felbontás:5080 LPIDVI port

A fenti adatokból látszik, hogy maga a készülék bizony nem kicsi, így arra, hogy esetleg egy fotós munkához magunkkal vigyük, annyira nem alkalmas, de ilyen munkára ne is 22″-ban gondolkozzunk (jut eszembe a 22″ pontosabban 21,5″)!

De maradjunk egyenlőre a műszaki adatoknál!

Mérési adatok, (színhűség) színvisszaadás, kalibrálás:

A gyártó 77-82%-os Adobe RGB “színhűséget” ígér, ami a mérések alapján majdnem helytálló. A pontos adatok:

  • 97% SRGB
  • 75% AdobeRGB
  • 77% P3
  • 71% NTSC
XP-Pen Artist 22E Pro Color Gamut Adobe RGB SRGB NTSC P3 digitális rajztábla digitalizáló tábla

Megjegyzem, hogy a közel másfélszer ennyibe kerülő konkurrens termék (Wacom Cintiq 22) is 72%-os NTSC színvisszaadással és szinte betűre megegyező műszaki specifikációkkal bír.
Nem szeretném összehasonlítani a két gyártó termékét, legfőképp mivel Wacom-ot nem használtam még és az nem lenne teljesen korrekt, ha csak az adatlapja alapján alkotnék véleményt, de első ránézésre az alapján a két termék ugyan azt nyújtja.

Miért ezt a méretet választottam?

Sokat gondolkoztam, hogy melyik legyen a nyerő. Az XP-Pen Artist 22E Pro-ja vagy esetleg az Artist 15.6 Pro-ja? Időm volt bőven végig gondolni, hisz a hosszú Home Office alatt pont nem hajtott a tatár…
A kisebbik digitális rajztábla vagy digitalizáló tábla mellett szól, hogy valamivel jobb a színvisszaadása (88% NTSC, 120% sRGB), van egy jól használhatónak tűnő tekerő gombja, s kisebb a mérete.
A kisebb méret ugyanakkor gondolkodóba is ejtett. Kicsi, könnyű, hordozható. Bárhova magaddal tudod vinni. Ugyanakkor ez egy kicsit hátránya is, ugyanis emiatt nincs hozzá állítható talp, azaz vagy fektetve használjuk, vagy 20 fokosan megdöntve, ami azért eléggé bekorlátozza annak állítását és adott esetben kényelmes használatát.
Az XP-Pen Artist 22E Pro esetében pedig ugyancsak a mérete volt az, ami legalább annyira gondolkodóba ejtett. Lássuk be 22″ nem kicsi. Egyértelműen kizárja az eszköz hordozhatóságát, viszont cserébe egy hatalmas munkaterületet kapsz, ami hatalmas előny. Nem kell erőltetned a szemet, tényleg kényelmesen látsz rajta mindent… Itt jegyezném meg, hogy 22″ esetében például egy 4K-s felbontást már nem tartanék kényelmesen használhatónak órákon át. Tudom, most jön az az indok, hogy dehát sokkal közelebbről nézed, mint egy mezei monitort… Kipróbáltam a 4K monitorom nagyon közelről nézve. Gyönyörű színei vannak, gyönyörű részletesség, hihetetlen éles kép, s sokkal nagyobb területe látható a képnek de gyorsabban is éred el a 100% feletti nagyítási arányt, hogy kényelmes, nagy mozdulatokkal tudj retusálni, amikor a kép már lassan szétesik. Persze, nem kell akkorára nagyítani, de akkor ugyanazokkal a kis mozdulatokkal kell dolgoznod, mintha egy sokkal kisebb digitális rajztáblát választottál volna. Azaz elveszik az előnye. Szerintem. S akkor arról ne is beszéljünk, hogy notebook-ra kötve a 4K-s felbontás meghajtása nagyobb feladat is, mint a FullHD felbontás meghajtása. Az, hogy sima monitorként s használható ugyancsak megerősített abban, hogy a FullHD felbontás bőven elég, ugyanis a 22″ túl kicsi 4K-hoz. Munka szinten a 27″-ról is ez a véleményem a 4K-val kapcsolatosan.
Ugyancsak a nagyobb digitális rajztábla mellett szólt, hogy teljesen szabadon dönthető állvánnyal szállítják, illetve hogy bár tekerő tárcsája nincs, de 16 szabadon beállítható gombja van cserébe.

Első lépések és ismerkedés, használat

A csomag kibontása után volt egy kis izgalom, mégis csak egy új, nem kicsi kütyü érkezett. Nagyon korrektül csomagolva. A csomagot kibontva elégedetten mértem fel a méretét az eszköznek. Bizony ez munkaterületnek jó nagy lesz! A csomag tartalma nem hagyott kívánni valót. Maga a digitális rajztábla mellett volt még benne bőven kábel. Mivel HDMI mellett DVI és VGA csatlakozási lehetőséggel is rendelkezik, minden kábelből is kapunk, de értelemszerűen egy USB kábel és a tápkábel is helyet kapott benne. A kábelek mellett egy henger alakú toll tartó, 10 pótheggyel, illetve egy tartalék tollat és egy rajz kesztyűt is tartalmazott a csomag.

Az eszközt az asztalra helyezve és a megfelelő kábeleket összedugva pedig életre is kelt. Ami a digitalizáló tábla esetében fejlődési lehetőség, az az, hogy minden további nélkül a két kábelt (monitor kábel és USB) ami az XP-Pen-t összeköti gépünkkel, ki lehetne szerintem váltani egy USB-C kábellel, de legalább egy átalakítóval a képernyő mögött, hisz manapság már minden modern számítógép rendelkezik USB-C interfésszel, így egy kisebb kábel kavalkádot el lehetne kerülni. De nem panaszkodom, a digitális rajztábla előnyeit ez messze nem tudja csorbítani.

Ugyancsak nagyon jó az XP-Pen monitor állvány megoldása is. A digitális rajztábla nagyon kényelmesen, precízen és jól dönthető, annak megfelelően, hogy kényelmes dolgoznunk rajta, vagy épp csak képernyőként használjuk. Aki ennél kicsivel nagyobb rendre vágyik, vagy épp arra, hogy amennyiben nem használja, akkor könnyedén el tudja tolni hátra az eszközt, ami a gyári konzollal nem lehetséges, hisz gumizva van a talpa, hogy ne tudjon elcsúszni, annak érdemes befektetnie egy monitor tartó konzolra a digitalizáló tábla kényelmesebb használatához. Én favoritként az Ergotron LX Desk Mount Monitor Arm-ját néztem ki. Mindenképp előnye, hogy ha épp hely kell az asztalon, akkor azt csuklómozdulattal teremt az ember.

Vélemény

Az elmúlt hetek tapasztalata alapján jó döntés volt. Egy igazán jó terméket sikerült választani, jó áron. A digitális rajztábla használatához nagyon gyorsan hozzá lehet szokni. Utána egérrel retusálni már rendkívül furcsa és idegen érzés. Szóval aki sokat retusál, esetleg rajzol, mindenképp ajánlani tudom egy digitális rajztábla vagy digitalizáló tábla beszerzését. Tényleg nagyban megkönnyíti a munkát.
Ami a méretet illeti… Ezt mindenki maga kell, hogy eldöntse. Én nem bántam meg, hogy a nagyobb XP-Pen mellett döntöttem, hisz adott esetben monitorként is kényelmesen használható!

Az a kérdés, hogy XP-Pen vagy Wacom pedig valószínűleg egy örök vita lesz.
Különböző csoportokban lehet olvasni olyan hozzászólásokat, mely szerint a Wacom iparági szabvány és nem érdemes olcsó hamisítványt venni. Ez a digitális rajztábla, vagy digitalizáló tábla, vagy nem is tudom mi a pontos neve, szóval az XP-Pen esetében pont az olcsó hamisítvány, utánzat megfogalmazás nem állja meg a helyét. Ugyanakkor, ha így állunk hozzá dolgokhoz, akkor manapság bizony mindenki Ford-ot vezetne, de Sony-val sem fényképezne senki.

Magyar véleményeket erről nem érdemes túlságosan figyelembe venni. Az XP-Pen egy elég ismeretlen termék idehaza, míg a Wacom-ot sokan használnak. S sokan alkotna véleményt úgy, hogy nem használták mindkét eszközt. Külföldi fórumokon, oldalakon viszont rengeteg tesztet lehet az eszközről olvasni, illetve összehasonlításból is van bőven fent az interneten. Szóval aki tervezi egy ilyen eszköz beszerzését, vegye a fáradtságot és járja kicsit körbe a témát, hisz azért jópár száz EUR-ról van szó.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb blog bejegyzés:

Mire képes az Apple M1 processzora Photoshop alatt

Rengeteg helyen lehet olvasni, hogy mennyire is jó az Apple M1-es processzorával szerelt MacBook Pro, ha épp Photoshopra szeretnéd használni. Eddig nagyon is meg voltam elégedve az asztali konfigurációmmal, amelyet azért is szereltem fel, mert sajnos a 2017-es Core...

Az OKJ-s korszak vége. Mit adott, mik voltak a hibái?

Valamikor 2019 év végén, 2020 év elején tudatosult mindenkiben, hogy az OKJ-s oktatás megszűnik, vagyis pontosabban átalakul és helyette valami más jön, amiről akkoriban még semmi pontosabbat nem tudtak. Voltak szakmák, amelyek elvégzéséhez a törvény előírta a...

Hogy építsük fel fotós portfóliónkat?

Ahhoz, hogy be tudjuk mutatni munkánkat fotós portfóliót kell építenünk. De milyen legyen? Mi a jó megoldás? Ki a célközönségünk? Ezek mind mind olyan kérdések, amelyek hatással vannak az eredményre és arra, hogy végül is milyen lesz a portfóliónk. Fotós portfóliónk...

Fénykép nyomtatás, nyomtattassunk, mert nekünk ez jó!

Valamikor régebben már egyszer végig gondoltam és kifejtettem, mi a véleményem a nyomtatás vs. nyomtattatás témakörben. Azóta eltelt pár év (picivel több, mint 2 év), de a téma megint aktuális. Vagyis, annyira nem, de ha már ki kell nyomtatni 10 darab képet, akkor...

Termékfotó készítése vizes (csepp) hatással, mintha a hűtőből vetted volna ki

Termékfotó készítésénél a legtöbb esetben az a cél, hogy felhívjuk a figyelmet a termékre. Huh, ez egy nem túl szerencsés mondat, de megpróbálom kifejteni, mire is gondolok. Szóval nem elég egyszerűen a terméket (például egy energia ital dobozást) lefényképezni. Nem...

Fotós kiegészítők, amikre szükség van és hasznosak is

Az évek alatt szerintem mindenki bevásárol hasznos és kevésbé hasznos fotós kiegészítőkből. Valamelyik nap pakolgattam és el is csodálkoztam, mi mindenem van, így jött is az ötlet, hogy erről érdemes egy pár gondolatot megosztanom. Nem feltétlenül lesz benne rendszer,...

Hova tűnnek a szakmai és / vagy jó fotós blogok?

A tegnapi estén úgy gondoltam, végre van időm olvasni kicsit. Gondoltam, körbe nézek, mi történt a nagyvilágban, milyen újdonságok jelentek meg, ki miről írt, felkeresem a kedvelt fotós blogokat... Bevallom, volt pár fotós blog az utóbbi időben (kifejezetten magyar...

Kis tárgyfotózás, már megint az óra

Mivel az időjárás nem túl kedvező az utcán, szabadon történő fényképezésre, megint előtérbe került a tárgyfotózás. S ha már tárgyfotózás, akkor az egyik örök téma is előkerült, az óra. Órát fényképezni nem is olyan könnyű. Nem azért mert jár az óramutató, hisz azt meg...

Streetphoto 2021 év elején

Már nagyon rég nem voltam kint Streetphoto-zni és járni az utcákat este, így gondoltam pont jó az alkalom, hátha le lehet fényképezni valami érdekeset... A gondolat nem volt alapvetően rossz, de az időzítés annál inkább. Míg a Covid előtt bármikor kimentél a városba,...

Jinbei M-6 2 az 1-ben boom lámpaállvány

Már egy ideje szemezgetek a boom állványokkal, többek közt a Jinbei M-6-al is, amelyek azon felül, hogy megkönnyítik a stúdió vakuk, lámpák pozícionálását, igen hasznosak tudnak lenni egyéb fényterelők, fényformálók használata során is. Sokszor gondolkoztam rajta,...